PRAVOPISNI PRIRUČNIK -SH-ХС- ПРАВОПИСН

S OBZIROM DA JE MOJ MATERNJI SRPSKOHRVATSKI - HRVATSKOSRPSKI JEZIK ODLUČIH U KORIST SVIH MENI SLIČNIH DA PREKUCAM PRAVOPISNI PRIRUČNIK U CIJELOSTI. TRI VARIJANTE NA KOJE SU GA PODJELILI, UNIŠTAVAJU KULTURNU BAŠTINU I JA ODBIJAM DA U TOME UČESTVUJEM.

28.05.2009.

I - PISMA

              1. U svojoj istoriji ljudsko društvo se služilo raznim pismima, od slikovnog, u obliku raznih figura, tzv. hijeroglifi, i klinastog do današnjeg alfabetskog pisma.

Danas se u svijetu upotrebljava više pisama (kinesko, japansko, jevrejsko, grčko, indijsko, arapsko, latinsko i dr.)

Najstarije salvensko pismo je glagoljica, koja je tokom vremena na nešem prostoru zamjenjena ćirilicom i latinicom. U Bosni i Hercegovini je jedno vrijeme bila u upotrebi i poseba vrsta ćirilice zvana bosančica, a od vremena turske uprave pisalo se i arapskim pismom (arabicom) na srpskohrvatskom jeziku – tzv. alhamijado-književnost.

2. Oba pisma našeg jezika su fonetska, što znači da svakom glasu odgovara jedan znak, sa izuzetkom tri glasa koja u latinici nemaju svojih posebnih znakova, već se obilježavaju sa dva znaka (od kojih se savaki samostalno upotrebljava i u svojoj posebnoj vrijednosti) – to su , lj i nj.

Iz potrebe da se u latinici identificira џ od дж, љ od лј i њ od нј, Đura Daničić je, za naučne potrebe, uveo znakove ģ (za џ), ļ (za љ.) i ń (za њ ) koji se i danas upotrebljavaju u nekim izdanjima Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti (npr. u Rječniku hrvatskog ili srpskog jezika).

U nekim stranim riječima čuje se nepravilan izgovor ињекција, коњугцација, коњуктура mjesto инјекција, конјугација, конјуктура.

Pogrešno je u latinici glas đ obilježavati sa dj. Ovim načinom možemo se služiti u kucanim tekstovima samo ako pisaća mašina nema znala đ. (Postoji određena navika kod profesionalnih tipkača, stečena pri učenju daktilografije, i u slučaju kad mašina ima pomenuti znak, što svakako treba izbjegavati.)

3. Poredak slova u latinici je sljedeći:

a, b, c, č, ć, d, dž, đ, e, f, g, h, i, j, k, l, lj, m, n, nj, o, p, r, s, š, t, u, v, z, ž.   

Ovo je abecedni red.

U ćirilici slova idu ovim redom:

а, б, в, г, д, ђ, е, ж, з, и, ј, к, л, њ, м, н, њ, о, п, р, с, т, ћ, у, ф, х, ц, ч, џ, ш.

Ovo je azbučni red.

4. Pored pet stalnih samoglasnika (a, e, i, o, u) u nekim slučajevima i suglasnik r ima funkciju samoglasnika, tj. nosilac je sloga.

a) Na početku riječi ispred suglasnika:

Rzav, rvati se, rzati, rt i sl.

Izuzetak su ijekavski oblici s početnim rje:

rječnik, rjeđi, rješenje.

b) Između suglasnika:

brz, hrčak, hrkati, hrskavica, hrsuz, srce, vrsta, vrt, Trst i sl.

Početno samoglasničko r čuva tu svoju osobinu i u složenim riječima:

zarzati, porvati se, zarđati.

<< 05/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31