PRAVOPISNI PRIRUČNIK -SH-ХС- ПРАВОПИСН

S OBZIROM DA JE MOJ MATERNJI SRPSKOHRVATSKI - HRVATSKOSRPSKI JEZIK ODLUČIH U KORIST SVIH MENI SLIČNIH DA PREKUCAM PRAVOPISNI PRIRUČNIK U CIJELOSTI. TRI VARIJANTE NA KOJE SU GA PODJELILI, UNIŠTAVAJU KULTURNU BAŠTINU I JA ODBIJAM DA U TOME UČESTVUJEM.

29.10.2009.

XII ИНТЕРПУНКЦИЈА - дио III - ЗАРЕЗ ИЗМЕЂУ РЕЧЕНИЦА

A.   ЗАРЕЗ ИЗМЕЂУ ГЛАВНИХ И НЕЗАВИСНИХ РЕЧЕНИЦА

139. По природном односу независних реченица опћенито се може рећи да се саставне и раставне реченице и одвајају и не одвајају зарезом, а да се супротне, искључне и закључне, као и реченице у реченичком низу одвајају.

140. По својој природи саставне и раставне реченице се не одвајају зарезом. Међутим, ако се овим реченицама нешто истиче (као посљедица, закључак, супростављање и сл.) – одвајају се зарезом.

     а) Саставне:

Та је трка трајала дуго и сви су се уморили и згладњели (нар.пр.). – Омер скиде гуњ са себе и обави га коњу око врата (Св. Ћоровић). - Нема ни ватре јер су сви мртви па нема ко наложити (Б. Ћопић). – Већ трећи дан са њом немамо везе нити знамо тачно гдје се налази (Б. Ћопић).

Али:

Уздрхтао сам кад ме је газдарица ошинула малим сивим очима, и устао сам хитро (И.Цанкар). – Пухне жесток вјетар, те изврне лађу, и многи се потопе (нар.пр.). – Нећеш више пуштати да те газе, и ти си човек (В.Назор). Онда сам и ја видио да ме боли, па су ми завили ногу (Б. Ћопић).

     б) Раставне:

Једног дана смо добили новог учитеља који није знао или није хтио да зна словеначки језик (В. Прежихов): - Бранчило да ли си ти у штабу од војне струке или си као више од политичке (Б. Ћопић).

Али:

Да ли то бијаху тајанствени пламени, да ли је то бисер сијао, да ли зрацало, или се образоваху о сунчано свјетло незбројна стакла градски околина (А.Ковачић). – Врати ми бисаге, или ћу ја учинити оно што сам наумио (нар.пр.) – Крчелићи су стварно злобни и охоли људи, или се бар тако нама чини (Ј.Козарац).

141.Кад су саставне или раставне реченице у набрајању, такође се одвајају зарезом:

Нити иде Кулин-капетане, / нити иде, нити ће ми доћи (нар.пј.). – Или грми, ил' се земља тресе, / ил' пуцају на граду топови(нар.пј.).

142. Остале независне реченице, тј. супротне, искључне и закључне редовно се одвајају зарезом.

а) Супротне:

Пад је тежак, а дешња рука још нејачка (М.Глишић). –Говори Омер, али му ријечи узалудне (Св. Ћоровић). – Вода у овом заливу није сва морска, него има и слатке (В. Караџић).  Неки су изгледали нестрпљиви, док је другима из очију избијала досада (М. Ољача).

б) По форми супротне, а по значењу саставне реченице – обично се не одвајају зарезом:

Само су јој очи заискриле тгом, оном што се јавља кад човјек изгуби нешто драго а зна да се то више никад неће појавити (А.Хромаџић). – Ништа више не треба – шаптала је његова узбуђена мисао а сузе му потекоше из упалих очију (М. Селимовић).

ц) Реченица са супртоним везником него (но) и већ везана за реченицу са прилошким изразом не само (или са самим само) или с компаративом – не одваја се зарезом (јер је по значењу саставна):

Он је не само врло вриједан него је и врло поштен. – Он потроши више него што заради (разговорно). – Њима би било лакше да се муче једну ноћ него њему с неудаом кћерком цијели живот (Сл. Јаневски).

д) Искључне:

Ој ситнице, травице, све си поље прекрила, само мало остало (нар.пј.). – Непријатељски топови и бацачи пуцали су без циља, само да узнемире наше (Б. Габела). – Ништа се не чује, једино што понекад зашушти сухо лишће.

е) Закључне:

Пада доста кише, сигурно ће година бити родна. – Замјенце себе... не употребљавају се у облику субјекта, тј. у номинативу, дакле она уопште нема облик номинатива (С. Марковић).

143. Увијек се одвајају зарезом и независне реченице у реченичном низу, а када се посљења веже за претходне саставним везником, не одваја се зарезом. (Поступак је, дакле, као и код ријечи у простој реченици.)

Иза отресених шљивика се пуђе пуђнице, печено шљивово месо мирише по цијелој крајини, цврче неподмазана воловска кола, пјева једна чобаница и звецка звоно на волу мацоњи (Х.Кикић). – Бучала је и стењала огромна река, јаукала притешњена љутим стењем, пропињала се као разиграни парип и бацала увис огромне беле клобуке (К.Степановић).

Б. ЗАРЕЗ ИЗМЕЂУ ГЛАВНИХ И ЗАВИСНИХ РЕЧЕНИЦА 

БУДЕ УСКОРО ....:)

<< 10/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031